Shiatsu

Ga naar beneden

Shiatsu

Bericht  Vivianne op 24th december 2007, 03:15

SHIATSU
is een massagevorm...
Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is een manier van lichaamstherapie die o.a. ontwikkeld is in Japan door een zekere meneerTokujiro Namikoshi, en later zijn zoon Toru Namikoshi. Hij ontwikkelde zijn kennis door "trial and error". Het is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie. De duimen, handpalmen, en vingers worden gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen. Zijn manier van masseren kreeg een breder draagvlak laat in de jaren 50. In Japan is de opleiding tot klassieke Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid.

Namikoshi's zoon Toru studeerde chiropractie in de VS. Hij verwierf kennis over de ruggengraat en de viscera (de interne organen in de buik- en borstholte) en breidde zo de kennis van de klassieke Shiatsu van zijn vader uit.

Namikoshi was niet op de hoogte van de Chinese Geneeskunst. Latere beoefenaars van Shiatsu, zoals Shizuto Masunaga (een student van Namikoshi), begonnen overeenkomsten te ontdekken met de Chinese Geneeskunst daar waar het betreft de locaties waar op het lichaam druk wordt uitgoefend. Deze komen overeen met de punten die in de Chinese Geneeskunst als punten op meridianen bekend staan (acupunctuurpunten). Echter, in tegenstelling tot de uit de Chinese Geneeskunst bekende methoden acupunctuur en acupressuur waarbij specifieke, gedefinieerde punten op de meridianen gestimuleerd worden voor het behandelen van een aandoening, wordt bij Shiatsu op Šlle punten, die met een meridiaan overeenkomen, druk uitgeoefend. De Shiatsu vorm ontwikkeld door Masunaga is bekender in Europa dan in Japan (en heeft in Japan, naar verluidt, niet zo'n goede reputatie).

Er zijn inmiddels diverse professionele instituten in Nederland die opleidingen aanbieden voor Shiatsu. Het Instituut voor Shiatsu Massage Therapie (met het hoofdkantoor in Nijmegen) heeft de eeuwenoude verbinding van Shiatsu met de Traditioneel Chinese Geneeskunde weten te herstellen.

avatar
Vivianne

Aantal berichten : 7
Registration date : 24-12-07

Profiel bekijken http://www.Sangha-Reiki.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum